De gemiddelde bezoeker van de site zal inmiddels denken dat ik niets anders meer te doen heb dan naar de warmtepomp kijken. Gelukkig is de werkelijkheid anders, maar dat neemt niet weg dat ik wel flink veel tijd gestoken heb in het uitzoeken van de warmtepomp en vervolgens misschien nog wel meer tijd in het verzamelen van allerlei statistieken.

Alles wat ik tot dusver geschreven heb over dit onderwerp:

Een kleine samenvatting

Op hermanronk.nl worden diverse ervaringen gedeeld over het gebruik van de Quatt hybride warmtepomp. In deze samenvatting belicht ik mijn ervaringen met de installatie en het gebruik van dit systeem, evenals enkele relevante statistieken.

De introductie van de Quatt warmtepomp in ons huishouden begon met een grondige voorbereiding en een zoektocht naar het meest geschikte systeem dat zou kunnen integreren met onze bestaande ketel. Na een reeks overwegingen en het volgen van het Quatt-onderwerp op Tweakers.net, hebben we besloten een bestelling te plaatsen. Het plaatsingsproces was vlot met enkele voorbereidingen thuis om de installatie te vergemakkelijken. Ondanks een kleinigheidje met de boringen, was de installatie succesvol en voldeed het systeem aan onze verwachtingen

Gedurende de eerste koude maanden hebben we het systeem intensief kunnen testen. Ons huis bleef comfortabel met een constante temperatuur, en zowel het gas- als stroomverbruik waren aanzienlijk lager dan verwacht, wat resulteerde in een aanzienlijke kostenbesparing. De warmtepomp werkte efficiënt en stil, zonder noemenswaardige geluidsoverlast voor ons of de buren. De geïntegreerde thermostaat reageerde soms langzaam, maar dit was een klein minpunt in een anders soepel functionerend systeem.

Aan het einde van het stookseizoen hebben we een aanzienlijke daling in ons energieverbruik genoteerd. Het totaalverbruik kwam neer op ongeveer 1.600 kWh, mede dankzij de bijdrage van onze zonnepanelen komt het er op neer dat we zolang we nog kunnen salderen gratis verwarmen. Dit bevestigde dat de investering in de Quatt warmtepomp economisch zinvol was met een terugverdientijd van (ruim) minder dan vijf jaar. De ervaringen met Quatt zijn positief, en we kijken uit naar toekomstige updates en mogelijke upgrades naar een volledig elektrisch systeem.

Quatt warmtepomp op het dak

Tot slot

Mijn ervaringen, zoals hier beschreven, zijn niet beïnvloed door Quatt of door enige incentives. Recentelijk is het echter mogelijk geworden om via referrals tegoed op te bouwen bij Quatt. Omdat ik overweeg het systeem te laten ombouwen naar een volledig elektrische versie, zodat ik ook die ervaring kan delen, heb ik besloten om mijn referral link hier te plaatsen. Het zelfstandig aanschaffen van de volledige elektrische uitbreiding is momenteel economisch niet aantrekkelijk, maar met behulp van enkele referrals komen we misschien een heel eind.

Dus mocht je iets gehad hebben aan mijn ervaringen en posts en overweeg je zelf een Quatt aan te schaffen, overweeg dan om dit via mijn referral link te doen