Min of meer dan.. hoop ik.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar persoonlijk kan ik inmiddels wel wat minder regen gebruiken. Los van het ellendige weer, was het een mooi eerste seizoen voor de warmtepomp. Op een paar erg koude dagen na, was het een vrij milde winter.

Met de overstap naar de warmtepomp hebben we de standaardtemperatuur in huis opgehoogd naar 20,5 graden. Daarnaast hebben we, uitgezonderd één dag, 24 uur per dag dezelfde temperatuur aangehouden. De uitzondering was op de dag waarop er standaard niemand thuis is.

Ik zal later een uitgebreidere post maken met meer informatie over ons verbruik en hoe het systeem op de uitzonderlijke dagen heeft gefunctioneerd. Maar eerst, hier is het totaaloverzicht:

Quatt totaalverbruik

We komen dan dus op ~1.600 KWh aan energieverbruik. Om een idee te geven, we hebben 27 zonnepanelen liggen met een totaalopbrengst van grofweg 8.500KWh, dus effectief is onze verwarming “gratis” zolang we nog kunnen salderen. In ons geval is de besparing met de huidige gasprijs ruim 800 euro en de terugverdientijd van de installatie komt daarmee op minder dan 5 jaar.

De toekomst

Op dit moment is voor ons een overstap naar de full-electric optie die Quatt nu aanbied financieel niet zo interessant, alhoewel het concept van een warmte “batterij” me wel heel erg aanspreekt. (in vele vormen trouwens)

Alhoewel dit voor ons nu nog geen reele optie is ben ik wel blij dat ze er dit jaar mee starten, de ketel die we nu hebben kan nog wel een jaar of 4 mee dus wie weet is er tegen die tijd een versie twee beschikbaar die voor ons wel interessant is.

De ervaringen tot dusver

Los van de financiële en verbruiksstatistieken gaat het voornamelijk om het comfort. Op dat vlak hebben we eigenlijk niet te klagen gehad; we hebben de controller één keer moeten herstarten bij een verstoring, maar anders dan dat, heeft het systeem de volledige winter volgens verwachting gewerkt.

De doorontwikkeling staat gelukkig ook niet stil. Los van de regelmatige updates aan de app, zie je ook dat er aan de controller doorgewerkt wordt. Een enkele keer leidde dit wel tot een kortstondig verhoogd gasverbruik, waarvoor ik tenminste geen andere verklaring kan vinden, maar anders dan dat lijkt het systeem steeds beter te presteren.

Het enige waar ik nu niet echt over te spreken ben, is de thermostaat. Ik geloof best dat deze optimaal samenwerkt, maar mijn ervaring is wel dat het een erg traag ding is. Dit uit zich voornamelijk in het feit dat de temperatuurupdates die de Quatt controller (CiC) ontvangt niet al te frequent zijn. Normaal is dat geen probleem; echter, op de momenten dat de zon op ons huis staat en het in no-time warm wordt, loopt de Quatt onnodig lang door te werken.

Maar goed, op dat enkele puntje na zijn we dus erg tevreden en zou ik het systeem nog steeds aan iedereen aanraden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *