(Februari 2024) Ik heb veel positieve reacties gehad op de vorige Quatt berichten op deze site. Het is leuk om te zien hoe de passie voor dergelijke systemen gedeeld wordt en dat men elkaar probeert te helpen om zoveel mogelijk informatie te delen.

Een groot deel van de ervaring van een warmte systeem draait natuurlijk om het feit of je er comfortabel bij zit. En tussen oktober 2023 en februari 2024 hebben we een paar goede koude periodes gehad om dat te testen. Overall kan ik dan ook stellen dat we erg tevreden zijn over het systeem. We hanteren 20,5 graden zonder nachtverlaging, met uitzondering van de dagen waarop we weten dat we niet thuis gaan zijn, dan laten we de temperatuur zakken tot 20 graden.

Wat context

Alles wat ik hierna ga zeggen over het verbruik is zinloos zonder context. Dus even wat aanvullende informatie:

  • Het betreft een vrijstaand huis
  • Veel glas op het zuiden (dus meteen warm met zon)
  • ~750m3 inhoud en 150m2 wonen
  • Bouwjaar 2016
  • Normaal jaarverbruik stroom: ~15.000 kWh
  • Gasverbruik jaar voor Quatt: ~1.000m3
  • 7.500 kWh opbrengst zonnepanelen

Het hoge stroomverbruik komt voornamelijk van 2 elektrische auto’s. maar een aardig deel was al van het verwarmen van het huis met de airco’s vorig jaar (7,5kW aan split airco’s)

Verdeling stroomverbruik over een jaar, oranje is direct gebruikt zonnestroom, paars is teruglevering en blauw is afname.

Quatt algemeen

In de periode heeft de Quatt storingsvrij gewerkt, we hebben ook geen last gehad van de geluidsproductie en de buren hebben hier ook niets van gemerkt. Het apparaat staat op het platte dak van onze garage en het dient wel opgemerkt te worden dat dat binnen in de garage, zeker op lage vermogens, wel hoorbaar is. Dus als je die ruimte kan horen in je huis kan je overwegen om hem daar niet te plaatsen. In ons geval hebben we daar geen last van en is dat dus prima

Gasverbruik

Vooraf maakte ik me zorgen over het feit dat een hybride systeem nog steeds gas verbruikt en dat dat qua kosten nogal snel op kan lopen. Dit is een totaal onterrechte zorg geweest… Als de ketel aan springt is dat op zo’n laag vermogen dat het gasverbruik haast verwaarloosbaar is. Over de totale periode (dus okt, nov, dec en jan) hebben we 74 m3 gas verbruikt volgens Quatt, in werkelijkheid is de gas CV (aanzienlijk) zuiniger dan ze zelf inschatten, het werkelijke verbruik ligt meer rond de 50m3.

Gasverbruik 2023

Stroomverbruik & kosten

Op het totale verbruik wat we hebben moet iets nogal aantikken voor het opvalt. De Quatt gebruikt zeker stroom, maar met ~1.250 kWh voor okt, nov, dec en jan, waarvan 530 in januari is het flink minder dan ik had verwacht. Als we bedenken dat we grofweg 50% van ons totale stroomverbruik zelf opwekken (zolang we nog kunnen salderen) en stroom voor ons dus incl alle belastingen grofweg 15ct per kWh kost komen we dan op de volgende kosten voor de verwarming:

Gas: 50m3 voor ~1 euro per m3
Stroom: 1250 kWh voo ~0,15 euro per kWh = 185 euro
totaal: 235 euro

Voor 235 euro kan ik ongeveer 235 m3 gas kopen, wat krap genoeg geweest zou zijn voor enkel januari en december.

Quatt gaat in de calculatie in de app uit van een besparing van grofweg 535m3 aan gas, maar rekent met een vrij hoge stroomprijs (hebben we zo ingesteld om te voorkomen dat hij zelf op basis van de stroom en gas prijs meer gas gaat verbruiken, je kan dit uit zetten, maar er is wel een kantelpuint waarop ik liever gas verbruik). Volgens Quatt zou de besparin ruim 290 euro moeten zijn tot dusver.

Als ik naar de totale investering en de werkelijke besparing tot dusver kijk zal voor ons de terugverdien tijd uiteindelijk ergens onder de 5 jaar uit moeten komen.

Tot slot

Vooralsnog zijn we dus zoals gezegd erg tevreden over het systeem. Als het stookseizoen er helemaal op zit zal ik alle stats nogmaals delen en even netjes vormgeven. Bij deze nog wel even de screenshots uit de app van de afgelopen periode en het totaaloverzicht.

Zoals je in de stats uit de app kan zien is in januari ondanks de kou het rendement nog steeds een factor van 3.5 op iedere kWh die er in gaat, een waarde waar je mij niet over hoort klagen gezien de kou die we in deze periode gehad hebben.

Ik heb ook nog de nodige Home Assistant zaken ingeregeld met de Quatt en voornamelijk de aansturing van de vloerverwarming pomp. Maar dat is iets voor een volgende post.