Zoals in de eerste post al omschreven had ik uiteindelijk aanzienlijk minder tijd voor de voorbereiding dan ik had verwacht. De enige voordelen hieraan waren 1: Ik had geen tijd meer om iemand in te huren, 2: het kon ook geen lang slepend project worden.
Op de dag van installatie hebben de installateurs van Quatt het volgende nodig:
- Toegang tot de route die de verwarmingsleidingen moeten lopen
- 3 stroomaansluitingen bij de ketel (Thermostaat, Quatt aansturing, Quatt)
- Schone locatie om te Quatt te plaatsen
Klinkt niet echt als een probleem, maar voor ons waren er toch wat uitdagingen.
Elektra en dakdoorvoer
Alleereerst wil ik de Quatt op een losse groep, en niet bij de ketel. Niet alleen weet ik niet 100% zeker wat er nog allemaal meer op de groep van de CV installatie zit, maar ik wil als de Quatt ooit een electronisch probleem heeft er geen risico is voor de CV installatie zodat we niet zonder warmte komen te zitten. Nou kan ik niet eenvoudig een nieuwe groep op de zolder creeeren, maar heb ik een krachtstroom aansluiting in de garage die vervangen kan worden voor een nieuwe groepenkast. Dus, voeding komt uit de garage door een nog te maken dakdoorvoer.
Route voor de Quatt slangen/bekabeling
De vrije route is in ons geval ook wel een uitdaging, ons dak begint op de 1e etage en de slangen voor de Quatt zijn te dik om onder de dakpannen te leggen, nou kunnen ze er overheen, maar dat ziet er niet uit. Dus op de 1e etage naar binnen boren (er zit 1 boring inbegrepen bij de installatie), dan via de slaapkamer naar het plafond, tussen het plafond en de vloer van de zolder door en dan het laatste stuk van de zolder weggewerkt in de rand onder het schuine dak.
De maten van de slangen was wel bekend, maar hoe flexibel ze zouden zijn niet, dus ik heb zo goed als ik in kon schatten een redelijke route gemaakt door het huis om met zo kort mogelijke afstand, maar zoveel mogelijk buiten zicht de slangen te kunnen laten leggen.
Uiteindelijk hebben ze er met de plaatsing wel wat moeite mee gehad, maar dat was gelukkig maar eenmalig.
Bijna vergeten.. Om de doorvoer op de slaapkamer te maken hebben we 1/3 van onze garderobekast verwijderd. Dit stond toch al op de planning, maar hebben we nu meteen maar even aangepakt. Dit creert een hoop extra ruimte voor de werkzaamheden en geeft meteen een goed incentive om dat project ook eens op te pakken ;).
De gaten die nu zichtbaar zijn (naast de bestaande airco unit) worden weggewerkt in de nieuwe garderobekast en zijn uiteindelijk dus niet meer zichtbaar.
Aansluitingen
Tot slot zijn op het dak nog de nodige aansluitingen gemaakt. De werkschakelaar is voor een enkele Quatt geen verplichting, maar wel handig. Daarnaast is een enkele groep afgemonteerd die later nog voor een klein aantal zonnepanelen (~4) met micro-omvormers ingezet zal worden.
Kosten
Dit was niet de goedkoopste manier van aansluiten/voorbereiden, anders dan dat ik het meeste zelf “snel” kon doen. Maar bij deze toch een overzichtje van de kosten die we zelf gemaakt hebben voor de plaatsing.
Voorbedrade groepenkast: ~150 euro
Werkschakelaar + kabels + dozen: ~ 50 euro
Dakdoorvoer + EPDM lijm + Pur: ~100 euro
Daarnaast nog een hoop los spul wat ik toch nog had liggen, maar laten we zeggen 15 euro aan kleinmateriaal. Dus al met al nog 315 euro extra om het allemaal netjes te maken.