Je huis moet tegenwoordig “slim” zijn, anders doe je niet meer mee. Nou is het altijd maar goed vervelend dat al die slimme dingen niet slim genoeg zijn om samen te werken, of afhankelijkheden hebben van partijen waar je niet afhankelijk van wil zijn. Als je dan ook nog wat tijd over hebt is Home Assistant een mooie oplossing voor je tijdoverschot… En ook het koppelen van alles wat los en vast zit in je huis.
Wat is Home Assistant
Er zjn allerlei oplossingen te koop als het gaat om het automatiseren van je huis. Home Assistant is een gratis systeem wat je zelf kan hosten op iets simpels als een Raspberry Pi.
Deze software kan vervolgens koppelen met talloze Home Automation oplossingen, denk dan aan Philips Hue, Siemens vaatwassers, Je Slimme (P1) meter, je zonnepanelen, auto’s enzovoorts. Het mooie is dat er als er geen koppeling vanuit de fabrikant is er wel een koppeling door de community geschreven wordt.
Wanneer je dan alles eenmaal gekoppeld hebt kan je aan de slag met automations en dat is waar de kracht van het systeem echt naar voren komt. Om een voorbeeld te noemen, ons koffie apparaat staat in een donkere hoek in de keuken, door gebruik te maken van een slim stopcontact (Shelly) kan ik meten wanneer de koffiemachine aan gaat. Zodra dat het geval is gaat de led-strip (IKEA) die er boven hangt vanzelf aan, en 10 minuten na gebruik weer automatisch uit.
Zoals eerder in de Quatt berichten aangegeven heb ik ook een stukje automatisering voor het starten en doorspoelen van de vloerverwarming pomp geregeld via Home Assistant.
Maar er is nog iets mooiers…
Statistieken
Hoe meer je zelf kan draaien, hoe minder afhankelijk je bent van andere partijen die geld proberen te verdienen aan jouw data. Dus als ik in groot detail wil weten waar wij onze 14.500 KWh per jaar aan opmaken wil ik dat graag uit eigen data kunnen halen.
Over de statistieken en andere data die je in uit Home Assistant kan halen zal ik hier de komende tijd wel wat meer berichten plaatsen. Ik heb best een hoop tijd gestoken in de diverse dashboards en alles wat daar op staat, dus mogelijk kan ik iemand nog op weg helpen!
En wat is dan een “Yellow”
Terug naar het onderwerp van deze post. Een Home Assistant (HA) Yellow is een hardware oplossing die wordt aangeboden vanuit de HA organisatie. Niet alleen steun je de organisatie met de aanschaf, maar je bent ook verzekerd van een ondersteund hardware platform waar ook direct alle nodige radios in zitten om alle denkbare apparaten aan te kunnen sturen.
Zo gebruik ik de Yellow voornamelijk voor het aansturen van zigbee apparatuur zoals alle IKEA Home Automation series, maar bijvoorbeeld ook de deur en klimaat sensoren door het hele huis heen.
In mijn geval kan ik via het netwerk de Yellow voeden via POE, dus overal waar netwerk ligt (overal dus) kan ik het systeem kwijt, maar gemakshalve hangt hij onder het bureau geschroefd.
Een puntje van aandacht is wel dat de Home Assistant Yellow een Raspberry Pi 4 Compute Module nodig heeft. Inmiddels zijn deze wel verkrijgbaar, maar in mijn geval heb ik na ontvangst van de Yellow ruim een half jaar moeten wachten op de levering van de Rpi 4 CM die ik wilde hebben.
De specificaties van het systeem zijn dus (tot op zekere hoogte) afhankelijk van de CM module die je er in stopt, maar de minimale specs zijn als volgt:
In de maanden dat ik deze oplossing nu draai op een Yellow heeft het zonder enige verstoring gewerkt. Hiervoor draaide HA in een Virtuele Machine op de Synology NAS, op zich ook een prima oplossing, maar aanzienlijk minder efficient dan de Yellow.
Als je eventueel nog vragen hebt over de hardware kan je een berichtje achter laten onder deze post.
Openingspost
Nu het eerste stuk op digitaal papier staat is de start gemaakt voor een nieuwe blog reeks waarbij ik dieper in ga in wat er allemaal in huis geautomatiseerd is, welke systemen ik daarvoor gebruikt heb en wat de valkuilen zijn waar ik ondertussen allemaal al in getrapt ben.
Zijn er dingen waar ik dieper op in moet gaan? Laat dan even een reactie achter!
Geef een reactie