Min of meer dan.. hoop ik.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar persoonlijk kan ik inmiddels wel wat minder regen gebruiken. Los van het ellendige weer, was het een mooi eerste seizoen voor de warmtepomp. Op een paar erg koude dagen na, was het een vrij milde winter.

Met de overstap naar de warmtepomp hebben we de standaardtemperatuur in huis opgehoogd naar 20,5 graden. Daarnaast hebben we, uitgezonderd één dag, 24 uur per dag dezelfde temperatuur aangehouden. De uitzondering was op de dag waarop er standaard niemand thuis is.

Ik zal later een uitgebreidere post maken met meer informatie over ons verbruik en hoe het systeem op de uitzonderlijke dagen heeft gefunctioneerd. Maar eerst, hier is het totaaloverzicht:

Quatt totaalverbruik

We komen dan dus op ~1.600 KWh aan energieverbruik. Om een idee te geven, we hebben 27 zonnepanelen liggen met een totaalopbrengst van grofweg 8.500KWh, dus effectief is onze verwarming “gratis” zolang we nog kunnen salderen. In ons geval is de besparing met de huidige gasprijs ruim 800 euro en de terugverdientijd van de installatie komt daarmee op minder dan 5 jaar.

De toekomst

Op dit moment is voor ons een overstap naar de full-electric optie die Quatt nu aanbied financieel niet zo interessant, alhoewel het concept van een warmte “batterij” me wel heel erg aanspreekt. (in vele vormen trouwens)

Alhoewel dit voor ons nu nog geen reele optie is ben ik wel blij dat ze er dit jaar mee starten, de ketel die we nu hebben kan nog wel een jaar of 4 mee dus wie weet is er tegen die tijd een versie twee beschikbaar die voor ons wel interessant is.

De ervaringen tot dusver

Los van de financiële en verbruiksstatistieken gaat het voornamelijk om het comfort. Op dat vlak hebben we eigenlijk niet te klagen gehad; we hebben de controller één keer moeten herstarten bij een verstoring, maar anders dan dat, heeft het systeem de volledige winter volgens verwachting gewerkt.

De doorontwikkeling staat gelukkig ook niet stil. Los van de regelmatige updates aan de app, zie je ook dat er aan de controller doorgewerkt wordt. Een enkele keer leidde dit wel tot een kortstondig verhoogd gasverbruik, waarvoor ik tenminste geen andere verklaring kan vinden, maar anders dan dat lijkt het systeem steeds beter te presteren.

Het enige waar ik nu niet echt over te spreken ben, is de thermostaat. Ik geloof best dat deze optimaal samenwerkt, maar mijn ervaring is wel dat het een erg traag ding is. Dit uit zich voornamelijk in het feit dat de temperatuurupdates die de Quatt controller (CiC) ontvangt niet al te frequent zijn. Normaal is dat geen probleem; echter, op de momenten dat de zon op ons huis staat en het in no-time warm wordt, loopt de Quatt onnodig lang door te werken.

Maar goed, op dat enkele puntje na zijn we dus erg tevreden en zou ik het systeem nog steeds aan iedereen aanraden.


7 reacties op “Quatt – einde stookseizoen”

  1. Frederik van Kooten avatar
    Frederik van Kooten

    Wat betreft je verbruik elektriciteit zou je eens kunnen kijken bij Tibber deze Zweedse energie leverancier is dynamisch en je kan je verbruik en levering van elektriciteit prima regelen ook het salderen is bij deze leverancier goed geregeld. Zeker las je EV’s oplaadt.

    1. Herman Ronk avatar

      Ik gebruik zelf Zonneplan. De verwarming is nog geen 10% van mijn stroomverbruik, dus overall heeft het niet zo’n impact met de dynamische tarieven. Wel wil ik het systeem minder hard laten draaien op de duurste momenten, maar daar maak ik binnenkort nog een post over 🙂

  2. Arno avatar
    Arno

    Dank voor het delen van je ervaringen. Ik overweeg ook om over te stappen. Wij hebben ook vloerverwarming, maar die is wel bijna 30 jaar oud. Het betreft 2 groepen verdeeld over de begane grond. Boven hebben we radiatoren. Jij gaf aan een aanpassing te hebben gemaakt aan je vloerverwarming. Wat was dat precies? De buitenunit zou op het platte dak kunnen komen, zodat deze een meter of 2 van de cv ketel verwijderd is. Hij staat dan wel op het dak van onze slaapkamer. Wat zijn jouw ervaringen m.b.t. trillingen onder je buitenunit?
    Alvast dank voor je reactie.

    1. Herman Ronk avatar

      Of ik hem op de slaapkamer zou zetten hangt volledig af van het type dak. Op de geïsoleerde betonplaten op ons kantoor aan huis zou ik het wel aandurven. Op het houten balken plafond/dak van de garage zou ik het niet doen als ik er onder moet slapen.

      De aanpassing aan de vloerverwarming hangt af van het type verdeler dat je hebt en hoe groot het systeem is. Je wil een bepaalde doorstroomsnelheid en afgifte halen. In mijn geval werden de 6 zones per twee aangestuurd, ik heb dat om het doorstroomvolume en de afgifte makkelijker te halen (ongeacht de stand van de radiatoren boven) allemaal gelijk getrokken. Ik maak dus geen onderscheid meer tussen de temperatuur in het kantoor en de huiskamer bijvoorbeeld. Quatt kan dit prima voor je doorrekenen overigens.

  3. Manuel avatar
    Manuel

    Interessant! Ik vind de Resido T6 Thermostaat ook waardeloos, doet de slimheid van Quatt teniet. Welke thermostaat gebruik jij?

    1. Herman Ronk avatar

      De aansturing gaat nog steeds via die T6, maar die stuur ik aan via Home Assistant. Het vervelende is wel dat die thermostaat niet echt op vaste momenten de kamertemperatuur door lijkt te geven aan de Quatt en ook niet echt precies is in de metingen. Maar overall heb ik nu niet echt last van die T6. volgens mij leveren ze tegenwoordig overigens standaard een ander model, maar dat weet ik niet zeker.

  4. Manuel avatar
    Manuel

    Ik dacht nog steeds de T6 maar ik begreep dat ze aan een eigen Thermostaat werken (maar het geen mega prio heeft). Mijn thermostaat lijkt wel aardig snel zaken door te geven alleen gaat de warmtevraag lang door en start die ook laat. Heb nu een Tado gekocht, ben benieuwd of die slimmer is. Het is immers de Thermostaat die aangeeft wanneer er warmte moet komen (en wanneer die hier mee start). Dat ik vind ik toch de achilleshiel van het systeem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *