We hebben een modern, goed geisoleerd huis en ons gasverbruik is niet schokkend hoog (~900m3 per jaar). We hebben ook een groot aantal zonnepanelen en zo lang we nog kunnen salderen is stroom voor ons min of meer gratis (de zonnepanelen hebben zichzelf al terugbetaald). De terugverdientijd voor een warmtepomp is daarmee op dit moment erg kort en dus was het tijd om naar de opties te kijken.

Meer dan genoeg stroom

In eerste instantie zijn we gaan zoeken naar een full-electric oplossing, deze zijn echter relatief prijzig, en zeker met het gasverbruik wat er over blijft zonder de verwarming was het voor ons op dit moment nog niet zinnig om hiervoor te gaan. Ter illustratie, ons verbruik in juni was 8m3 voor de douche en het bad..

Gasverbruik 2023

Dus met een investering van bijna 7.000 euro zouden we ~100m3 gas besparen. Ja, we zouden ook het vastrecht besparen, maar dan nog heeft dit geen zin. Wel willen we dus voor een modulair systeem kiezen waarmee we later alsnog naar de full electric oplossing kunnen overstappen zonder opnieuw te hoeven beginnen.

De zoektocht

We zijn dus op zoek gegaan naar een systeem dat kon integreren met de ketel (7 jaar oud, Remeha Avanta 35c), maar ook klaar is voor de toekomst. Er zijn best een aantal opties, maar de prijs loopt nogal uiteen. Het lastige is dat je vaak ook te maken hebt met installateurs die bepaalde systemen wel of niet willen installeren. In ons geval doet Feenstra het onderhoud aan de ketel, maar die accepteren al een tijdje geen aanvragen meer voor warmtepompen als gevolg van de beperkte beschikbaarheid (dit zou inmiddels anders kunnen zijn).

Quatt hybride warmtepomp

Ondertussen volgde ik ook al een tijdje het Quatt ervaringen topic op Tweakers.net. Alhoewel het altijd een gok is om met een startup in zee te gaan had ik wel al de 99 euro aanbetaald om in ieder geval op de lijst te staan.

Na veel opties bekeken te hebben hebben we het even rustig aan gedaan en min of meer besloten het even te laten liggen tot de beschikbaarheid van de diverse opties beter zou worden. Tot ineens het mailtje van Quatt kwam dat de video intake gedaan kon worden.

Bestelproces tot plaatsing Quatt

Half april hebben we de reservering voor de Quatt geplaatst (99 euro). De wachttijden die op het forum gedeeld werden liepen flink uiteen, maar we hadden ook geen haast dus prima.

Quatt reservering

Bij de aanvraag geef je meteen al een hoop informatie op over je huidige installatie en woning, deze informatie wordt gebruikt voor de initiele toetsing of je woning geschikt is. Eventueel volgt er nog een vervolgvragenlijst afhankelijk van de thermostaat die je gebruikt.

Half juni kwam het bericht voor de video intake. Tijdens deze meeting loop je door het huis en wordt de plaatsing en route bepaald. Op basis van deze informatie ontvang je de definitieve offerte, in ons geval was dat dezelfde dag nog.

Quatt offerte

In ons geval was 1 unit voldoende (4kW) en met de plaatsing op het platte dak was dat deel niet zo complex. De route naar de ketel toe was wel wat lastiger, maar daar kom ik in het bericht over de plaatsing nog wel op terug ;). Bij de offerte zit overigens ook een heel technisch rapport met alle keuzes en plannen die besproken zijn. Een mooie methode om alles nog 1x goed door te nemen.

We hebben de offerte direct betaald, je betaald op dat moment (in ons geval) 2.400 euro aan. Daarna kan het wachten beginnen tot er daadwerkelijk een plaatsing gepland wordt. In de intake werd aangegeven dat dit eind augustus zou zijn. Gezien al het voorwerk dat ik zelf nog wilde doen kwam dat ook niet verkeerd uit.

Planning

Toen kwam er op 5 juli ineens het bericht, 20 juli komen we de Quatt plaatsen. Oeps.. Gelukkig was ik al aan de voorbereiding begonnen, maar ik had ineens wel wat meer haast. Op dit moment krijg je ook de laatste factuur voor het restbedrag:

Quatt factuur

De eerdere aanbetalingen worden hier verrekend en je mag het laatste deel nog even overmaken. In totaal hebben we dan nu 5.924 euro betaald. Hiervan krijgen we na plaatsing 2.700 euro aan subsidie terug. Het werkelijke investeringsbedrag komt hiermee op 3.224 euro en de terugverdientijd op grofweg 3,5 jaar in ons geval.

Wordt vervolgd

Dit was het proces tot de plaatsing, je merkt dat Quatt nog groeiende is, maar ze hebben dit proces eigenlijk best al wel goed voor elkaar. In de volgende post ga ik in op de voorbereidingen die ik zelf gedaan heb. Daarnaast zal ik ook een korte omschrijving maken van hoe een hybride systeem nu eigenlijk werkt. Tot slot heb ik het hele zaakje ook in Home Assistant geintegreerd en zal ik daar ook nog het nodige over opschrijven.