Ik maak thuis inmiddels al enige tijd gebruik van een Intel Atom servertje waarin de nodige disken zitten die de oplsag verzorgen voor onder andere ons mediacenter. Deze server draait Ubuntu Linux 10.04 (server). Ik maak gebruik van LVM voor het bundelen van de disken en het kunnen vergroten van bepaalde stores als daar de behoefte aan is. Tot nu toe gebruikte ik Samba voor het beschikbaar maken van deze data voor de clients in het netwerk, helaas heeft dat als nadeel dat het opzetten van de verbinding redelijk traag is en de behaalde snelheid wat te wensen over laat. Eerst even een overzicht van de disken en de aangemaakte VG en LV’s:
--- Volume group --- VG Name fileserver System ID Format lvm2 Metadata Areas 3 Metadata Sequence No 26 VG Access read/write VG Status resizable MAX LV 0 Cur LV 8 Open LV 8 Max PV 0 Cur PV 3 Act PV 3 VG Size 2.73 TiB PE Size 4.00 MiB Total PE 715398 Alloc PE / Size 693760 / 2.65 TiB Free PE / Size 21638 / 84.52 GiB
Met daarbij dus onder andere de volgende “disken” als LV’s:
/dev/mapper/fileserver-fotos 119G 94G 19G 84% /srv/fileserver/fotos /dev/mapper/fileserver-downloads 119G 33G 80G 30% /srv/fileserver/downloads /dev/mapper/fileserver-dropbox 345G 170G 158G 52% /srv/fileserver/dropbox /dev/mapper/fileserver-software 99G 20G 75G 21% /srv/fileserver/software
Zoals je kan zien zijn de LV’s gekoppeld aan de gelijknamige mappen in /srv/fileserver en het is dan ook die map die gedeeld is via Samba. Nou heb ik er voor gekozen om NFS te gaan gebruiken omdat dat relatief eenvoudig op te zetten / te beheren is en een grote snelheidswinst opleverd (ik test bijna 100% winst op de snelheid). Over de installatie en configuratie van NFS in Ubuntu zijn meer dan genoeg tutorials te vinden, maar toch kreeg ik het niet helemaal werkend zoals ik dat zelf zou willen.
ik had de map /srv/filserver dus via NFS beschikbaar gemaakt, echter, van alle mappen die daar in zitten waren er maar twee goed te benaderen vanaf mijn clients de overige mappen gaven de melding dat ik geen rechten had om deze mappen in te zien, opvallend was ook dat ik met ls -ln bij deze mappen als user en group ID de waarde “0” terug kreeg. Het was echter een opmerking van Steph die het kwartje deed vallen (Waarvoor dank :)), de mappen die wel naar behoren werkten waaren de mappen die daadwerkelijk mappen waren in de /srv/fileserver map, de mappen die niet functioneerden zijn de LV’s die aan die mappen gekoppeld waren.
Alhoewel ik dus nog niet gevonden heb waardoor het nou precies komt lijkt het niet mogelijk te zijn om een map met een mix van echte mappen en LV’s in een keer aan te bieden via NFS. Ik heb dit nu opgelost door de individuele mappen uit /srv/fileserver via NFS aan te bieden en wat meer koppelingen aan te maken op de clients, helaas wat meer werk dan voorzien, maar het werkt nu in ieder geval.
Ik heb er helaas wat lang over gedaan om er achter te komen wat er nou precies voor zorgde dat het niet werkte zoals ik wilde, maar het is in ieder geval weer gelukt 🙂
Alhoewel het meeste nieuw voor me was, was het erg leuk om mee te denken (proberen dan 😉 )
Joost haalt op Twitter inderdaad terecht aan dat het probleem uiteindelijk zit in het punt dat NFS niet in 1 export meerdere filesystems kan gebruiken, wat bij mij dus inderdaad het geval is gezien ik een combinatie heb van ext3 en ext4 ..