Mastodon Nieuwe server - HermanRonk.nl

Nieuwe server

Tot deze week draaide in ons appartement een klein servertje op basis van een Intel Atom, alhoewel het de zaken die er op draaiden op zich goed gingen was het allemaal maar net aan, daarnaast had ik nog een aantal wensen die ik met deze hardware domweg niet voor elkaar kon krijgen. Toen Andries tijdens The Party zijn nieuwe server hardware binnen gekregen had en daarmee aan de gang ging was voor mij al vrij snel duidelijk dat zijn server krachtig genoeg was om te kunnen draaien wat ik voor ogen had en ook nog eens binnen het gestelde budget zou vallen. Dus, de nieuwe server was onderweg, door wat leverproblemen van het moederbord heb ik helaas wat langer moeten wachten dan gehoopt, maar afgelopen maandag was dan eindelijk alles binnen.

De hardware:

CPU: Intel Core i5 2500 (3,3 Ghz Quadcore)
Moederbord: Intel DQ67OW B3 iQ67, SATA600 RAID, DVI
RAM: 16GB, DDR3, PC10666, CL9
VoedingCorsair Voeding CX430 430W
HDD: 3x Western Digital Harddisk 3.5″ 2TB, SATA300, 64MB
HDD: 1x Western Digital Harddisk 3.5″ 1TB, SATA300
SSD: 1x Intel 160GB
SSD: 1x Corsair 115GB
Case: Fractal Design R3

Zowaar is het me gelukt om deze keer alles in 1x goed in elkaar te zetten en werkend te maken, normaal zit er altijd wel ergens een stekkertje of kabeltje nog niet helemaal goed, maar deze keer ben ik blijkbaar goed te werk gegaan. De case heeft daarbij wel geholpen moet ik zeggen, normaal ga ik voor een zo goedkoop mogelijke case, maar deze keer heb ik daar eens in geinvesteerd.. En ik moet zeggen dat dat het zeker wel waard geweest is, de kabels zijn netjes weg te werken, casefans zijn mee geleverd en bovenal, de hele case zit vol met geluidsisolerend materiaal.

Server met voeding
Server met voeding

 

Dat laatste is niet geheel onbelangrijk, bij de hardware keuze is het energieverbruik en de geluidsproductie van belang geweest, de machine staat in de huiskamer en mag dus eigenlijk geen geluid produceren, wat ook gelukt is. Op meer dan 1 meter afstand hoor je helemaal niets meer van het ssyteem, de casefans draaien wel (aangestuurd door het moederbord), maar zijn onhoorbaar, de CPU blijft koud waardoor die fan ook lekker rustig blijft. De disken zitten op rubber doppen waardoor de resonantie niet doorgegeven wordt aan de case enzovoorts.

 

Server ingericht 1
Server ingericht 1

Softwarematig moest er ook het een en ander gebeuren om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van het systeem, zo draait er nu ESXi op met daarop een aantal Windows en Linux VM’s die een aantal verschillende zaken regelen, zo heb ik nu eindelijk een Windows 7 VM  waarop ik mijn office zaken kan regelen, is het VPN gebeuren goed ingeregeld en heb ik de storage van Linux naar Windwos over gezet (ik miste in Linux een stukje overzicht op dit gebied) en zo zijn er nog wat meer zaken eindelijk netjes zoals ik het hebben wil.

 

Server ingericht 2
Server ingericht 2

Misschien nog wel het mooiste van dit alles is dat mijn oude Intel Atom server met 1 disk minder en zonder de SSD’s een verbruik had van 58 Watt en de nieuwe tussen de 60 en 85 Watt zit, alleen dan wel met 10 Ghz en 12 GB Ram meer dan de oude.

Al met al een erg goede upgrade die gelukkig zo goed als perfect verlopen is, vooral dankzij al het voorwerk dat Andries al voor zijn eigen server gedaan heeft (waarvoor dank).

 

10 gedachten aan “Nieuwe server”

 1. NICE! Echt een mooi setje, Andries vertelde van de week ook over quinftp upgrade. Ik zit al een tijdje te denken om een NAS te gaan kopen, maar het soort NAS wat ik zoek komt dichterbij een server. Vooral geluid (en stroom) maak ik me ook zorgen om, wil dat ding gewoon aan kunnen laten staan.

  Wat ik wel jammer vind is dat er voor de Sandy Bridge CPU’s alleen nog maar mobo’s zijn met dual channel/4 DDR slots. 16GIG is natuurlijk wel een hoop, maar het is jammer dat hij al meteen vol zit en je later er niet wat bij kunt prakken als het nodig zou zijn.

  Vraagje: hoe kwam jij tot deze (2 verschillende?) SSD’s?

   1. Je moet in ieder geval wel even kijken naar de CPU en het mobo dat je kiest, de reden dat Andries en ik deze set hebben is onder andere bijvoorbeeld dat de CPU geen HT heeft (zet je toch uit voor VMware) en vooral ook VT-d (http://software.intel.com/en-us/blogs/2009/06/25/understanding-vt-d-intel-virtualization-technology-for-directed-io/).

    Ik vind overigens 220 euro voor 16 GB aardig aan de prijs, ik heb dan wel vier sloten maar heb maar 150 euro voor het geheugen betaald..

    1. klopt, maar is wel ECC geheugen, vandaar de hogere prijs.

     Wist trouwens niet dat vmware/HT niet samen gaan, dus dat is wel een leuke nieuwe wetenschap.

     Misschien stomme vraag, maar heeft het aantal beschikbare cores dan gevolgen voor het aantal VM’s dat je op 1 bak kunt draaien?

     1. HT en VMware gaan best samen, maar het voegt helemaal niets toe.

      Het aantal vm’s dat je kan draaien is meer afhankelijk van het geheugen dan van het aantal cores met de huidige cpu’s.

 2. Eigenlijk geen bijzondere reden, de Intel X25-M was een van de betere beschikbare opties op dat moment (die heb ik al even) en die Corsair kwam nu heel goed uit (alhoewel de F115 in sommige benchmarks net wat slechter is dan de voorloper, de F120)

  Maar die verschillen tussen de twee zijn niet zo heel groot, de echte reden dat ik ze gebruik is dat daar de OS’en vanaf draaien, zo goed als geen performance verlies met meerdere OS’en op 1 disk.

 3. Herman,

  Vraagje, deze set-up werkte direct naar behoren bij jou icm esxi? (4.1?).
  Alle hardware wordt default direct herkend, vooral de storage en netwerkcontroller?

  Voor de rest een zeer nette build 🙂

  1. Nee niet alles werkt in een keer, ik heb (met de hulp van iemand anders en veel fora leeswerk en een tooltje) een aangepaste ESXi usb stick gemaakt waarvan het syteem draait.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.