Mastodon NFC / RFID Tags + Samsung Galaxy S3 - HermanRonk.nl

NFC / RFID Tags + Samsung Galaxy S3

Ik ben inmiddels al weer even in het bezit van een Samsung Galaxy S3 en een van de features die nieuw is in vergelijking met de S2 is dat de nieuwe generatie ondersteuning heeft voor NFC. Ik kon me daar in het begin eigenlijk in mijn geval nog geen directe toepassing voor bedenken, maar als je op het internet een beetje op zoek gaat naar de mogelijkheden denk ik wel dat hier op redelijk korte termijn verandering in gaat komen.

TagAge NFC tagsTijd om me daar eens in te verdiepen dus. Na wat zoekwerk kwam ik er achter dat je bij TagAge (Finland) redelijk goedkoop stickers met programmeerbare tags kon kopen. Gezien ik geen idee heb hoe lang die dingen mee gaan en ik er toch wel wat mee wilde experimenteren heb ik er 25 besteld die vervolgens binnen een week binnen kwamen. De stickers zijn ongeveer 2,5cm in doorsnede en komen in een bubbelfolie enveloppe geleverd, het model dat ik gekozen heb zijn geformatteerde herschrijfbare stickers. Alhoewel ik dit niet heb kunnen testen gaan er nogal wat verhalen rond dat de niet geformatteerde versie problemen kunnen hebben met de Samsung Galaxy S3 dus vandaar dat ik voor de zekerheid gekozen heb voor de wel geformatteerde versie. Met de stickers in mijn bezit kon ik aan de gang met het uitzoeken van de geschikte software.

NFC Tag Launcher AppAlhoewel de telefoon zelf in staat is om de tags te lezen is er geen standaard functionaliteit om ze te kunnen programmeren, hiervoor is een extra stukje software nodig. Hiervoor zijn diverse applicaties beschikbaar, maar na over de diverse mogelijkheden gelezen te hebben ben ik voor de optie NFC Task Launcher (1,56 euro) gegaan. Deze app heeft een aantal standaar mogelijkheden zoals het programmeren van een NFC tag als businesscard  waarbij je zelf kan aangeven welke gegevens er op een tag geschreven worden. Je kan deze tag vervolgens op een traditioneel kaartje plakken en zo kunnen andere NFC telefooneigenaren meteen je contactgegevens overnemen door je tag tegen de telefoon te houden. Overigens kan je bij TagAge ook gedrukte visitekaartjes bestellen met een geïntegreerde NFC tag, maar voor testdoeleinden zijn de stickers prima. Daarnaast is ook het programmeren van de Tag met een URL die automatisch geopend wordt na het scannen een mooie mogelijkheid die gebruikt kan worden in bijvoorbeeld posters, handleidingen enzovoorts.

NFC Launcher app tasksAl die opties zijn leuk in het zakelijke gebruik, maar op zich heb je er zelf thuis nog helemaal niets aan eigenlijk, en dat is waar NFC Task Launcher toegevoegde waarde heeft. Met de app kan je aan de hand van een aardig aantal opties de configuratie van je telefoon aanpassen, zo heb ik zelf twee tags gemaakt, 1 met “ochtend” en 1 met “avond” waarbij ik ’s avonds de telefoon alleen maar even bij de tag hoef te houden om hem helemaal stil te maken. In de ochtend kan ik hem dan bij de ochtend tag houden waarna alle beltonen enzovoorts weer aan gezet kunnen worden. Verder is het ook mogelijk om met bepaalde uri’s te werken waardoor een tag zo te programmeren is dat bij het lezen van de tag meteen de telefoon app geopend wordt en je alleen nog maar hoeft te bevestigen om te beginnen met bellen. De mogelijkheden zijn eigenlijk alleen beperkt door de telefoon, alle handelingen die je normaal met de telefoon uit zou kunnen voeren zijn in principe ook met tags te programmeren. Wel moet je rekening houden met de maximale opslagcapaciteit van de tags, die zijn redelijk beperkt en daarmee dus ook het aantal handelingen dat er op 1 tag gezet kan worden.(er zijn verschillende tags te koop met verschillende hoeveelheden opslag).

Nou zijn deze tags voor thuisgebruik uiteindelijk niet bijzonder zinnig, het is leuk om mee te spelen en de diverse telefoonmakers bieden ook verschillende tags aan die je met je telefoon kan programmeren (vaak veel duurder dan de losse tags die ik besteld had). Het voegt wel wat toe maar je kan prima zonder. Wel kleven er ook aanzienlijke risico’s aan deze tags, je kan aan de buitenkant niet zien wat er op staat en het verwerken van dergelijke tags in publieke situaties (posters, promoties en dergelijke) klinkt leuk, maar als gebruiker weet je eigenlijk nooit of je nou een link naar een product of een stukje malware scant. Ik denk dan ook  niet dat ik snel een tag zou scannen die ik niet zelf gemaakt heb, maar we gaan vanzelf zien wat de toekomst gaat brengen wat dit betreft :).

11 gedachten aan “NFC / RFID Tags + Samsung Galaxy S3”

 1. Wat gaaf, zo pionieren. Ik ben benieuwd wat voor leuke ideeen je er nog mee gaat krijgen. Zeker is dat er nog weinig mensen mee gespeeld zullen hebben. Ik wil het wel eens een keer zien 🙂

 2. Mooi dat er nu eindelijk de eerste echte gebruikers-ervaringen met nfc verschijnen op internet. Er zijn nogal wat kinderziektes op te lossen links en rechts, het werkt soms ook nog niet handig genoeg.
  Deze tags zijn niks nieuw, maar de tectiles van Samsung zorgen wel ineens voor veel aandacht hiervoor. Interessant dat voor het programmeren van tags, nog steeds geen applicatie voor-geinstalleert aanwezig is. Ik zie wel de trend dat er op nfc phones, meer en meer applicaties standaard aanwezig zijn.
  Volgens mij is er geen direct risico bij het lezen van een tag. De uit te voeren instructies zijn beperkt tot een lijst wat de fabrikant toestaat. Een URL op een tag kan je wel naar een website sturen die geinfecteert is, net zoals een link in een e-mail dat kan. Hier vind u alle mobieltjes met nfc chip verkrijgbaar in Nederland. http://www.nfc-phones.org/nederland/

  1. Het risico zit hem ook niet zo zeer in het openen van een url, maar met de opkomst van malware / virussen voor Android zou ik niet blind alle links openen die ik tegen kom, gezien ik een link op een tag van te voren niet kan zien kan ik ook niet beoordelen wat de inhoud van die link gaan zijn.

   Maar inderdaad, de techniek is niet nieuw en je ziet nu ook dat de fabrikanten er langzaam aan een beetje meer mee te koop gaan lopen (met eigen tags enzo), dus ik ben benieuwd waar het heen gaat.

 3. Leuk spul. Er zit er een in mijn auto die de Bluetooth aanzet, wifi uitzet en het navigatieprogramma aanzet.
  Scheelt een hoop tikwerk en je kan het niet vergeten. Ik heb vijf nfc tags gekocht voor 7,50. Dus je kunt goedkoop experimenteren.

 4. Ik heb net 5 tags binnen. Het programmeren is werkelijk bijzonder eenvoudig.
  Wat ik echter niet begrijp is wanneer ik GPS On/Off als actie wil programmeren krijg ik de volgende melding: “You are configuring a secure setting etc. ect. This requires root acces.” Daarna klik ik op “Make System App.” En schrijft hij wel de task naar de tag. Maar GPS gaat niet aan.
  Komt weer opnieuw met bovenstaande melding.
  Wat betekent dat: “This requires root acces”.

 5. Jammer, dat de telefoon “aan” moet staan… ik bedoel, je moet altijd lockscreen af zetten wil hij reageren op een tag.

 6. Misschien wat laat om te reageren, maar als je een custom rom draait kan je via het XDA forum een APK vinden welke er voor zorgt dat NFC altijd aan staat. Heeft geen invloed heb ik ondervonden op de batterij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.