Mastodon Microsoft Surface Pro 3 - HermanRonk.nl

Microsoft Surface Pro 3

Voor het werk sleep ik een steeds groter wordende stapel papier achter me aan, niet op de laatste plaats mijn notitieblok dat langzaamaan gevuld raakt met eindeloze aantekeningen van de meetings waar ik gedurende de week aan deel mag nemen. In een grijs verleden heb ik al eens geprobeerd dit “probleem” op te lossen met een bescrhijfbare e-reader maar dit ding bleek te langzaam om goed te kunnen gebruiken. Tijdens een meeting verscholen zitten achter je laptopscherm is ook niet echt optimaal en daarbij vind ik het zelf ook redelijk storend als iemand de hele tijd aan het typen is, dus dat was ook al geen optie.

Nou is Microsoft al een tijdje bezig met hun Surface lijn, een “tablet” die een laptop moet kunnen vervangen. Met de Surface Pro 3 (er is geen ARM RT versie meer) beginnen ze zowaar wel heel dicht bij te komen bij een apparaat dat inderdaad een laptop kan vervangen. Het werkt zelfs meer dan goed genoeg om dit stuk op te kunnen schrijven (met de typecover dan wel)..

Wat is nou precies een Surface Tablet dan? De nieuwste generatie betreft een tablet van 12″ met eigenlijk dezelfde hardware als die je in een moderne Ultrabook (kleine, maar snelle laptops) zou aantreffen. Deze tablet is qua dikte ongeveer vergelijkbaar met de eerste iPad en weegt ongeveer 800 gram. Het format is op zicht nog wel aardig in de hand te houden, maar het gewicht maakt hem eigenlijk net iets te zwaar om langdurig vast te houden, dat neemt overigens niet weg dat het gewicht voor een dergelijk apparaat eigenlijk bijzonder laag gehouden is.

De versie waar ik uiteindelijk voor gekozen heb is de Core i5 variant met 256GB Opslag en 8GB RAM, gezien ik hem wel echt als vervanger van mijn laptop wil gebruiken moest er wel voldoende ruimte beschikbaar zijn op de SSD, en extra RAM is altijd welkom. Er zijn ook nog twee goedkopere versies, maar de i3 versie met 64GB Opslag moet je hoe dan ook niet nemen, na het OS blijft er dan zo weining ruimte over dat je er niet al te veel meer mee kan. De i5 met 128GB zou nog wel een optie zijn, maar dan moet je wel rekening houden met de beperking in de hoeveelheid RAM en Opslag.

Verder is de typecover wel echt een must-have, Windows 8.1 Pro is nog net niet helemaal geschikt om zonder toetsenbord te gebruiken (alhoewel het overgrote deel prima gaat met de pen of touchscreen bediening). Bovendien typt de typecover tegenwoordig eigenlijk prima en is het meteen ook wel een redelijk goede screenprotector voor tijdens het transport van het tablet.

Ik heb de tablet nu een paar dagen, dus over de ervaring kan ik nog niet al te veel zeggen, maar de eerste indruk is in ieder geval erg goed. Het schrijven op het scherm vergt wat gewenning, maar is in ieder geval snel en duidelijk genoeg. De prestaties zijn tot op heden ook helemaal prima, ook heb ik even een stukje Civilization Beyond Earth kunnen testen en ook dat werkt eigenlijk naar behoren. Waar ik wel heel benieuwd naar ben is hoe goed Windows om kan gaan met het aansluiten van meerdere schermen waarop je vervolgens verschillende DPI Scaling  instellingen wil toepassen, morgen is de kabel binnen waarmee ik mijn werkscherm kan aansluiten en dan kan ik daar meer mee testen.

Het is de bedoeling om over ongeveer een maandje een uitgebreide review te schrijven over het gebruik van het tablet in mijn werk en thuis situatie. Mocht er voor die tijd nog iemand zijn met goede tips voor handig gebruik of handige apps hoor ik het graag :).

Andere delen:
MICROSOFT SURFACE PRO 3: TYPECOVER

MICROSOFT SURFACE PRO 3: PEN

MICROSOFT SURFACE PRO 3: TABLET

4 gedachten aan “Microsoft Surface Pro 3”

  1. Cool, erg interessant apparaat. Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe goed het nog op schoot werkt zoals ik met mijn ultrabook 75% van de tijd doe!

  2. Tot op heden verrassend goed eigenlijk, het is even zoeken naar een goede houding gezien het zwaartepunt natuurlijk niet meer in het toetsenbord deel zit, maar met wat geschuif heb ik het tot dusver steeds eigenlijk wel goed. Ik merk wel dat voor die gevallen ik eigenlijk het toetsenbord er af haal en het ding ook daadwerkelijk als tablet gebruik.. Maar dan moet je dus geen hele lappen tekst willen schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.