Mastodon Microsoft Surface Pro 3: Tablet - HermanRonk.nl

Microsoft Surface Pro 3: Tablet

Ik kan een heel verhaal gaan schrijven over de details van de hardware in de Surface tablet, maar daar zijn anderen een stuk beter in dan mij, dus ik richt me vooral op het gebruik en de behuizing van de tablet. De volledige specificaties vind je hier, de versie die ik gekocht heb is de Core i5 variant met 8 GB RAM en 256 GB SSD.

Als je op internet zoekt naar de Surface Pro reeks dan zie je dat veel van de aandacht gaat naar de kickstand die er voor moet zorgen dat je de tablet ook als een soort laptop neer kan zetten. In de oudere versies waren er een aantal standen beschikbaar, maar de nieuwe versie kan middels van frictie eigenlijk in iedere hoek gezet worden.

Surface-Pro-3 Kickstand

De kickstand doet precies wat het moet doen en zorgt er dus voor dat je de tablet eigenlijk overal wel op een fatsoenlijke manier kan neerzetten. Het is gezien de verdeling van het gewicht tussen de typecover en de tablet wel even een stukje gewenning dat verreweg het meeste gewicht in het scherm zit. Ik ben wel heel benieuwd hoe goed het frictie systeem blijft werken, inmiddels heb ik het idee dat in de platte standen minder goed werkt in het begin.

De behuizing is verder bijzonder degelijk, er zitten geen overdreven kieren tussen het scherm en de randen, er rammelt niets en de knoppen voelen degelijk aan. Ook de connectoren zitten netjes in de rand verwerkt en voelen degelijk aan in het gebruik. Het enige minpunt is dat de behuizing bijzonder krasgevoelig is, ik ben normaal erg zuinig op mijn spullen en heb zelden last van krassen, alleen binnen 2 weken stonden de eerste krassen al op de achterkant van de tablet. Dat is toch wel bijzonder zonde bij een apparaat van deze prijs.

Surface-Pro-3 Kickstand 2

De tablet weegt ongeveer 800 gram en is daarmee ligt genoeg voor het gebruik dat Microsoft met het apparaat voor ogen heeft. Je gaat er niet even lekker mee op de bank zitten om een boekje te lezen, maar voor het schrijven van aantekeningen of het even snel op zoeken van het een of ander werkt het prima. Het formaat zorgt er ook voor dat je de tablet prima mee kan nemen als je even ergens heen loopt en toch onderweg nog even snel wat wil lezen voor je de meeting in gaat.

Qua hardware heb ik de versie net boven het midden segment gekozen, voor mij is opslag en RAM geheugen van belang en dus kon ik niet helemaal uit de voeten met de standaard i5 versie. Door de combinatie van een SSD, een voor een tablet snelle CPU en voldoende geheugen heb ik eigenlijk nog geen performance problemen gehad. Je kan de opslagruimte van de tablet eventueel uitbreiden met een MicroSD kaartje, je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat deze niet gemaakt zijn voor het continue beschrijven zoals dat bijvoorbeeld zou gebeuren als je daar intensieve applicaties op zou willen installeren. Vooralsnog heb ik de extra ruimte niet nodig, maar wie weet in de toekomst.

small_surface-pro-3-mobo-2

Spellen waarvoor de grafische kaart geen grote rol spelen doen het allemaal eigenlijk prima tot op heden dus ook op dat vlak heb ik niet heel veel te klagen. Wel merk je dat er verschil is tussen de diverse applicaties op het gebied van de touch interface, in sommige applicaties wordt dit direct als mouse input gezien en anderen lijken de input te negeren. Ik verwacht wel dat dit op termijn beter wordt, maar dit is soms nog wel wat storend.

In veel reviews wordt de connector voor de lader als een grote verbetering ten opzichte van de vorige versie genoemd. Ik heb zelf geen ervaring met de vorige versie, maar de nieuwe variant heeft zo zijn voor en nadelen. Het is een magnetische connector die met een lipje in de behuizing valt, dit maakt het aansluiten op zich gemakkelijker, maar het probleem is dat de connector ook blijft “plakken” als je het lipje naar achter wijst in plaats van in de tablet steekt. Je moet dus even goed opletten dat je connector goed aansluit. Wat wel een enorm pluspunt genoemd kan worden is de USB aansluiting op de adapter, ik heb sinds ik de tablet heb nooit meer de losse lader voor mijn telefoon gebruikt, maar eigenlijk altijd gelijk met de tablet opgeladen via de adapter van de tablet.

Surface-Pro-3 Charger

Dan wil ik het tot slot nog even kort over het scherm hebben. Ik heb nog nooit eerder zo’n goed beeld gezien op een Tablet, onder eigenlijk iedere hoek ziet het er goed uit en de resolutie is enorm voor op een 12″ scherm. Het grote nadeel is echter dat Windows nog niet al te best om kan gaan met hoge DPI schermen. Het probleem zit hem dan eigenlijk niet eens in het OS zelf, Windows 8.1 is prima te gebruiken op een scherm als dit, alleen de een groot deel van de applicaties gaat hier nog niet goed mee om. Je kan Microsoft dit niet volledig aanrekenen gezien zij niet verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de applicaties, ze hebben echter wel heel erg lang gewacht voor het OS zelf hier helemaal klaar voor was. In het dagelijks gebruik heb ik hier geen last van, maar soms kom je wat vreemde dingen tegen.

Het volgende deel is het laatste deel en zal een samenvatting zijn van mijn werk-ervaringen met de tablet.

Dit is een vervolg op: MICROSOFT SURFACE PRO 3

Eén gedachte over “Microsoft Surface Pro 3: Tablet”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.