Mastodon Microsoft Surface Pro 3: Pen - HermanRonk.nl

Microsoft Surface Pro 3: Pen

De pen is misschien wel het belangrijkste element van het Surface concept van Microsoft. Tablets met losse toetsenborden kennen we al even en deze zijn alhoewel wisselend van kwaliteit ook al wel enige tijd met de diverse Windows versies beschikbaar. Echter een echt goede pen implementatie hebben we nog niet heel vaak gezien. En juist die pen maakt het voor mij mogelijk om (in ieder geval tot dusver) mijn aantekeningen boek volledig overbodig te maken. De pen wordt in tegenstelling tot de Typecover wel altijd meegeleverd en hoeft dus niet los aangeschaft te worden.

Om op een scherm te kunnen schrijven zijn een aantal zaken erg belangrijk, maar vooral de afstand tussen de tip van de pen en de snelheid en accuraatheid van de pen moeten goed zijn. En op deze drie vlakken voldoet de pen perfect. Natuurlijk heb je als je snel over je scherm gaat krassen wat vertraging, maar bij normaal schrijven is dit niet merkbaar. Qua accuraatheid heb ik eigenlijk ook niets op te merken, wel vergt het even wat gewenning om er voor te zorgen dat je de eerste keer dat je gaat schrijven de tip van de pen in de buurt van het scherm moet zijn om van modus te wisselen. Wat ook wel een klein minpunt blijft is dat het scherm natuurlijk erg glad is, dat is eigenlijk nog het enige echt merkbare verschil met echt schrijven.

Gezien de pen drukgevoelig is kan je ook in je aantekeningen nadruk leggen door dikker gedrukte woorden / lijnen te maken simpel door harder te drukken tijdens het schrijven. Dit voelt in het begin overigens wel nog wat tegennatuurlijk. De pen heeft verder een dunne harde tip en lijkt in dat opzicht nog het meeste op een normale Parker ballpoint pen. Qua gewicht is de pen vergelijkbaar met een zelfde formaat (niet-kunststof) Parker pen, wat mij betreft het ideale gewicht.

Voor de aantekeningen gebruik ik OneNote en het systeem is daar dan ook eigenlijk wel voor gemaakt. De knoppen op de pen zijn ingesteld voor gebruik in OneNote, een aantal van de handigheidjes zitten in de onderstaande video (het is verder wel een beetje een aparte video, maar het gaat om het idee).

Gezien ik niet kan tekenen heb ik verder geen ervaring met het gebruik van de pen voor dat doeleinde. Als ik zo naar de andere reviews kijk blijken er wel wat problemen te zijn met de drukgevoeligheid in dergelijke applicaties, maar daar zou door Microsoft aan gewerkt worden.

Het enige echte minpunt van de pen is dat je hem eigenlijk nergens kan laten, op dit moment los ik dat dan maar zo op:IMAG0497

Dit is alleen niet heel erg goed voor de typecover denk ik (op de lange termijn) en wanneer ik de tablet en de typecover aan het gebruiken zijn kan ik de pen daar niet laten zitten. Nou is er een “sticker” meegeleverd die eigenlijke en soort lusje aan de rand van de typecover maakt om de pen in mee te nemen, maar dat ding is echt te lelijk voor woorden en daarbij geeft het niet echt een goed gevoel als je pen aan een sticker hangt. Voor een apparaat van deze prijsklasse hadden ze hier wel even wat beter over na mogen denken.

De pen werkt op batterijen, maar die zouden bij intensief gebruik een maand of 8 mee moeten gaan. We gaan zien hoe lang ze het werkelijk volhouden, maar zelfs al zou ik de AAA batterij eens per half jaar moeten vervangen zou je me daar zeker niet over horen klagen. Verder zit er ook nog een knoopcel batterij in, maar die zou je onder normale omstandigheden nooit moeten hoeven vervangen.

Overall ben ik in ieder geval bijzonder te spreken over de werking van de pen. Ik heb sinds ik de Surface mee naar het werk neem geen enkele aantekening meer op papier gemaakt. Daarbij dien ik dan wel op te merken dat ik op het werk een 24″ scherm op de tablet aansluit, dit gebruik ik dan samen met het scherm van het tablet om zowel Word / Outlook en de aantekeningen gelijktijdig te kunnen zien zodat ik ze kan verwerken. Dit zou ook split screen kunnen, maar de twee schermen oplossing heeft vooralsnog de voorkeur.

Het volgende deel zal verder ingaan op de tablet zelf.

Dit is een vervolg op: MICROSOFT SURFACE PRO 3

Eén gedachte over “Microsoft Surface Pro 3: Pen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.