Mastodon Microsoft Edge vergeet zijn settings - HermanRonk.nl

Microsoft Edge vergeet zijn settings

Ik ben denk ik een van de 6 Edge gebruikers in de wereld, maar om de andere vijf dan toch te helpen even een korte post over een vreemd probleem dat ik nu al drie keer gehad heb. Overigens vind ik normaal gezien Edge inmiddels een serieus goed werkende browser. Ik kan iedereen die dat tot op heden nog niet gedaan heeft het warm aanbevelen Edge eens een kans te geven.

Eens in de zoveel tijd wil Edge na een schone installatie van Windows 10 niet naar behoren werken. De settings worden niet onthouden, cookies worden niet goed opgeslagen en je history wordt niet opgeslagen. Dit alles zonder dat je de instellingen van de browser zelf hebt aangepast.

De vorige keren was het steeds even zoeken naar de oplossing en om te voorkomen dat ik de volgende keer weer moet zoeken bij deze de oplossing.

Stappenplan:

Open Command als administrator

CMD Startmenu Windows 10

Klik hier rechts en kies voor openen als administrator

Voer het volgende commando in:

sfc /scannow

SFC Command promt

Reboot je systeem zodra de command promt daar om vraagt. Als het goed is zou het probleem nu verholpen moeten zijn.

Wat doet SFC dan nou precies? Edge is een core onderdeel van Windows en kan dus maar tot op zekere hoogte via de herstel optie via “Apps” (in het settings menu) hersteld worden. Om iets grover te werk te gaan voert SFC (System File Checker) een scan uit van de systeembestanden van Windows en voert waar nodig herstel uit. In het geval van de problemen die ik met Edge ervaar gaat er dus iets mis met de core bestanden van Edge. Geen idee wat de oorzaak is, maar deze oplossing heeft voor mij tot op heden altijd gewerkt.

Mocht iemand een idee hebben waar deze corruptie vandaan kan komen hoor ik het graag, voorkomen is nog altijd beter dan genezen :).

2 gedachten aan “Microsoft Edge vergeet zijn settings”

  1. Hi Herman,

    Dat betekend dus dat de Edge bestanden meteen corrupt zijn na installatie. Doet me denken aan het installatie debacle van .NET 3.5 op een nieuwe Windows Server 2012 (geeft ook bijna elke keer gezeur).

    1. Het lijkt niet direct mis te gaan, maar wel getriggerd te worden door een update. Ik kan wel eens een keertje kijken of ik de situatie kan reproduceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.