AFAS Profit Power BI directe koppeling

Ik heb eerder een aantal berichten geschreven over het koppelen van AFAS Profit aan Power BI door middels de connectoren en een stukje Powershell JSON files te genereren. Hiervoor had je een stukje storage nodig om de files te plaatsen en daarnaast een Power BI Gateway. Daarmee dus ook een server om die op te draaien. Zeker voor de AFAS Online klanten is het niet vanzelfsprekend dat je die infrastructuur hebt, en dus was er genoeg aanleiding om even verder te zoeken naar de mogelijkheden :).

Het doel

Er zijn grofweg 3 manieren om data in Power BI te krijgen:

 • Direct (live)
 • Direct (update via schema)
 • Files via de Enterprise Gateway

In mijn eerdere posts ging ik in op de mogelijkheden via de Enterprise Gateway. Dit is overigens een variatie op de Directe koppeling met een update via een schema. Het streven was nu vooral het koppelen zonder tussenkomst van eigen servers, services of storage.

De uitdaging

Power BI heeft een flink aantal mogelijkheden als het gaat om het koppelen van databronnen. Een van de opties is een web connector:

De Power BI web data source connector

Het is alleen even wat puzzelwerk om de autorisatie voor de REST connector van AFAS Profit goed te krijgen, vooral ook omdat hier eigenlijk geen hele goede documentatie van beschikbaar is. Maar goed, daar zijn artikelen als deze voor :).

De oplossing

Om data uit AFAS Profit beschikbaar te krijgen in Power BI zonder dat daar (behalve bij het aanmaken) handmatige acties voor nodig zijn moeten we gebruik maken van de web/app connectoren in Profit. In dit voorbeeld maken we gebruik van de REST API van AFAS Profit. Hoe je deze connectoren aan kan maken heb ik eerder omschreven in dit artikel.

Het belangrijkste is dat je de autorisatie token die je in dat stappenplan maakt goed bewaart. Het is niet mogelijk om deze code opnieuw te generen zonder de oude code te laten vervallen. De code die je genereert zit er grofweg als volgt uit:

<token><version>1</version><data>***</data></token>

Je kan deze code echter niet 1-op-1 gebruiken om via Power BI te autoriseren voor de connector, er dient een Base64 string van gemaakt te worden en de tekst “AfasToken” dient voorgevoegd te worden. Om het gemakkelijk te maken heb ik een kleine tool gemaakt om deze handelingen snel uit te voeren.

Screenshot Profitkey.hermanronk.nl

Je vind deze tool op profitkey.hermanronk.nl. Als je ons voorbeeldtoken door deze tool heen halen is dit het resultaat:

AfasToken PHRva2VuPjx2ZXJzaW9uPjE8L3ZlcnNpb24+PGRhdGE+KioqPC9kYXRhPjwvdG9rZW4+

Het laatste wat we nog nodig hebben is het web-pad naar de connector. Het eerste deel van de URL is altijd hetzelfde voor je eigen omgeving en de rest is variabel. Het eerste deel is als volgt opgebouwd:

AFAS Online: https://12345.afasonlineconnector.nl/profitrestservices/ (12345 is je deelnemersnummer)
Lokale installatie: https://”webadres”/profitrestservices/ (webadres is veelal het gelijk aan het eerste deel van de url voor InSite)

Het laatste deel van de URL kan dus wisselen, de opbouw is als volgt:

/connectors/pbi_mdw?skip=-1&take=-1

/connectors/ = meestal gelijk
pbi_mdw = de naam van de connector die je wil benaderen
?skip=-1&take=-1 = opties en filters

Wanneer je met grote datasets werkt wil je eventueel filters gebruiken en een datasource per bijvoorbeeld periode aanmaken in Power BI. een filter op periode zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien (we filteren hier op periode 7):

&filterfieldids=Periode&filtervalues=7&operatortypes=1

Aan de slag in Power BI

Met de bovenstaande informatie hebben we alles wat we nodig hebben om in Power BI de connector aan te maken. We kiezen zoals aan het begin van deze post aangegeven voor de bron “Web”, wanneer je daarna op geavanceerd klikt krijg je onderstaand scherm te zien:

Power BI Web bron configuratie scherm

Hier moeten we drie velden vullen:

 1. URL
 2. Header 1: Content-Type
 3. Header 2: Autorisation

De URL zou in het geval van een AFAS Online omgeving volgens de bovenstaande instructies als volgt opgebouwd zijn:

https://12345.afasonlineconnector.nl/profitrestservices/connectors/pbi_mdw?skip=-1&take=-1&filterfieldids=Periode&filtervalues=7&operatortypes=1

Bij het tweede en derde veld moeten de headers ingevoerd worden, de eerste specificeert de content type. Dus kies hier in het linker veld “Content-Type” en voer in het rechter veld “application/json;charset=utf-8” in.

Het derde veld is de autorisatie, hiervoor hebben we via profitkey.hermanronk.nl een string gegenereerd. In het linker veld kies je voor “Authorization” en in het rechter veld voer je de gegenereerde string in, zoals bijvoorbeeld “AfasToken PHRva2VuPjx2ZXJzaW9uPjE8L3ZlcnNpb24+PGRhdGE+KioqPC9kYXRhPjwvdG9rZW4+”

Als je op voltooien drukt krijg je een venster waar je moet aangeven op welk niveau de autorisatie moet worden toegepast. Kies hier uit het dropdown menu de meest specifieke optie:

Power BI connector autorisatie

Vervolgens klik je op “verbinden”, je krijgt dan grofweg het volgende te zien:

PBI JSON verwerking

Je kan hier op “List” klikken en vervolgens op naar tabel:

Tot slot moet je de kolom nog uitvouwen en de kolommen selecteren die je wil behouden:

Power BI Kolommen uitvouwen

Als je nu de Query opslaat kan je aan de slag met de Profit data in Power BI! De laatste tip die ik nog even mee wil geven is als volgt. Eerder heb ik aangegeven dat je grotere datasets moet splitsen middels filters. Als je dat gedaan hebt kan je deze tabellen in Power BI naadloos samenvoegen:

Power BI Query toevoegenPower BI tabellen samenvoegen

Er wordt dan een nieuwe tabel aangemaakt die een samenvoeging is van de hier boven geselecteerde tabellen.

Tot slot

Het is even wat werk om op deze manier de data naar Power BI te halen, maar als het eenmaal ingericht is kan je het basisbestand eindeloos kopiëren en uitbreiden. De data kan via de scheduler prima periodiek ververst worden, houd er alleen wel even rekening mee dat zeker grotere connectoren best wat impact kunnen hebben op de performance.

Ik zal in de komende tijd nog twee andere mogelijkheden voor het ontsluiten van Profit data in Power BI uitwerken. Beide opties maken dan wel gebruik van een tussenstap, maar zijn misschien wat meer geschikt voor grotere hoeveelheden data.

38 gedachten aan “AFAS Profit Power BI directe koppeling”

 1. Dag Herman, mooi artikel. Ik ben hier al een tijdje mee aan het experimenteren maar kom nog niet tot de gewenste oplossing. Heb je dit ook al werkend op de nieuwe URL’s (https://x.rest.afas.online/)? Ik krijg geen verbinding, heb het sterkte vermoeden dat de verbinding niet over tls 1.2 gaat. Ben erg benieuwd!

  1. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het niet over tls 1.2 gaat, wel heb ik wat gedoe gehad met het goed opbouwen van de url’s en uiteindelijk heb ik dat met de de proxy functionaliteit van een Azure Function App opgelost (in het verlengde van dit stuk https://hermanronk.nl/azure-function-apps-in-combinatie-met-afas-profit/). Ik ben daar nog een artikel over aan het schrijven, maar ik weet niet of ik dat deze week al af ga hebben.

   Zelf heb ik geen AFAS Online omgeving tot mijn beschikking om dit te testen, maar dat zal wel ergens in de komende maand gebeuren dus dan kan ik even kijken of het probleem ook bij ons speelt

 2. Dit werkt perfect. Heb alle data vanuit Afas erin zitten.
  Echter wil ik dit nu via een Power BI gateway laten lopen.
  Wanneer ik de file publiceer naar Power BI service kan je hem koppelen aan de Gateway.
  Dit gaat niet omdat hij dan stuk loopt op de anonieme authenticatie.
  Heb je hier ervaring mee wat je moet doen? Lijkt erop dat je de Authorization token niet kan meesturen.

  1. De oplossing is het gebruiken van een Azure Proxy (onderdeel van de function apps). Ik heb hiervoor wel nog een artikel in voorbereiding, ik zal eens kijken of ik dat komende week eens af kan ronden.

     1. Yep, ik was voornamelijk nog even bezig met een security element wat ik graag mee wilde nemen. Vandaag of morgen moet het stuk af zijn.

 3. Dank je voor de prima uitleg. De data wordt ingelezen, echter is het aantal rijen gemaximeerd op 100. Weet je hoe ik ervoor kan zorgen dat alle data wordt ingelezen?

 4. Hoi Herman,

  Wat een goeie pagina met duidelijke uitleg. Stap voor stap gevolgd en in één keer verbinding met Afas kunnen maken.

  Nu alleen stap 2, wij zijn bezig met het invoeren van het werken met Azure. En waar het met PowerBI zo makkelijk ging, heb ik wat moeite om dit met Azure voor elkaar te krijgen, zodat ik de gegevens dagelijks met een pipeline over kan halen.

  Heb jij hier ervaring mee of nog handige tips voor me?

  Vr. groet,

  Joes Wagenaar

 5. Beste Herman,

  Bedankt voor deze heldere uitleg, het lukte vrijwel in één keer om via PowerBI verbinding te maken met Afas. Daar ben ik heel blij mee.

  Alleen ben ik eigenlijk ook op zoek naar hoe ik een verbinding vanuit Azure op kan zetten, om de gegevens met een pipeline op te halen en in Azure SQL op te slaan. Heb jij dit misschien al eens gedaan of heb je handige tips voor me?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Vr. groet,

  Joes Wagenaar

  1. Wij zijn zelf bezig om hier een Analysis Services oplossing voor te bouwen in Azure. Maar een Azure SQL database er tussen zetten is inderdaad ook een oplossing die we nog bekijken.

   Ik ben in ieder geval wel van plan om nog een stukje te schrijven over de Analysis Services integratie zodra deze naar wens werkt, maar dat zal nog wel even duren voordat het zo ver is.

   De tussenoplossing die we nu hanteren is dat de JSON files die uit Profit komen in Azure Blob Storage weggeschreven worden zodat we ze vanuit daar weer verder op kunnen pakken.

 6. Hallo Herman,

  Heel hoopgevend en duidelijk allemaal maar helaas krijg ik het nog niet werkend;
  – bij app connector kan ik geen PBI bestanden vinden, als ik deze toch gebruik (pbi_mdw uit je voorbeeld) krijg ik; “Kan niet verifieren met de opgegeven referenties. Probeer het opnieuw.”
  – als ik kies voor de door mij geselecteerde Profit_Article ( dus pbi_mdw vervang door Profit_Article) dan krijg ik “Kan geen verbinding maken. Details: De veldnaam Authorization wordt alleen ondersteund bij een anonieme verbinding.”
  Heb je tips of info wat hier de beste oplossing is?
  NB. we gebruiken Profit small-business wellicht dat hiervoor andere instellingen gelden?

 7. Beste Herman,

  Waardevol artikel. Ik vond het handig de stappen eerst in Postman uit te voeren zodat ik kon zien of de fout in de syntax, de beveiliging van AFAS of iets in Powerbi zat.

  Dit werkte goed, tot ik de skip en take op -1 zette. Dan blijft zowel Postman als Powerbi hangen ook als ik achteraf de dataconnection aanpas. Weet jij of dat aan de kant van AFAS is ingeperkt?

  Nu krijg ik 100 records per keer, ik heb er in totaal enkele tienduizenden nodig.

  1. Maak je gebruik van een AFAS Online omgeving? Ik krijg deze vraag inderdaad vaker, maar ik heb het probleem zelf niet dus en gezien wij nog een lokale omgeving hebben zou dat de oorzaak van het verschil kunnen zijn. Ik heb op dit moment even geen AFAS Online omgeving beschikbaar waarmee ik kan testen, maar dat moet wel te regelen zijn lijkt me.

 8. Je zou het op kunnen lossen met een Function App proxy zoals hier omschreven: https://hermanronk.nl/azure-function-app-proxy/ je kan er voor kiezen om daar de tokens vast te leggen.

  Ik ben wel ook met een andere post bezig waarbij ik Azure Blob storage gebruik als “tussenstap” dan is de koppeling niet volledig live meer, maar dan kan je de autorisatie wel wat netter wegwerken en is de koppeling in de Power BI tool net even gemakkelijker.

  Met een beetje geluk is die post volgende week af.

 9. Hoi Herman,

  Prachtig artikel! Dank hiervoor. Echter heb ik 1 vraag: Indien ik in AFAS nieuwe kolommen in de getconnector plaats worden deze niet automatisch in Power BI ingeladen. Hiervoor moet ik opnieuw de gegevens ophalen via Web. Daarbij verlies ik dan al mijn metingen en klopt mijn dashboard niet meer. Is er een mogelijkheid om de gegevens te vernieuwen waarbij alle nieuwe kolommen worden toegevoegd in de query?

 10. De “makkelijke” manier is de query waarmee de data opgehaald wordt handmatig aanpassen, of een nieuwe set er naast maken en de inhoud van de eerste stap kopieren naar de originele stap (Zie deze pagina “Advanced editor”).

  Ik ben met een nieuw artikel bezig waarbij ik de data niet meer direct ophaal maar een tussenstap gebruik, daarmee is dit probleem ook weer een stuk eenvoudiger verholpen. Maar ik vrees dat ik dat artikel pas over een week of 2 af ga hebben.

 11. Hallo Herman,
  Ik heb dankzij je artikel de koppeling naar onze AFAS Online omgeving aan de praat!
  Ik heb 1 vraag:
  Waarvoor is de parameter “ContentType” “application/json;charset=utf-8” nodig?
  Het lijkt zonder deze parameter ook te werken…

  1. In de meeste gevallen zal het ook prima zonder werken, maar als je de data ook in scripts wil werken is het voorspelbaar maken van de gebruikte charset wel handig. Zeker in het geval wanneer je bijvoorbeeld AFAS Profit data wil gebruiken voor het aanmaken van Users en Mailadressen in een Azure Active Directory is het van belang om te weten hoe speciale tekens weergegeven worden bijvoorbeeld.

 12. Goedemiddag Herman,
  Ik krijg het wel voor elkaar de data te importeren en ook de namen van de kolommen.
  Echter, krijg ik niet de waardes boven water. Bij ”boekjaar” staat bijvoorbeeld bij ”columname” 4 en niet 2015, 2015,2016,2017 etc. Enig idee hoe ik die boven water krijg?

 13. Ha Herman,

  Een heel waardevol artikel ! Ik kan de AFAS data via de GetConnector prima binnenhalen in Power BI, alleen deze dataset (met 37 kolommen) wordt beperkt tot 100 rijen wanneer ik geen skip=-1 toevoeg. Wanneer ik dat wel doe dan krijg ik een grotere dataset, maar toch veel minder dan ik verwacht (enkele honderden rijen)
  Op welke wijze kan ik de grootst mogelijke dataset binnenhalen ?

  1. Realtime is lastig. Je kan wel de automation task die de data ophaalt een webhook geven en die als knop in het rapport zetten, daarmee zou je dan de refresh starten. Gezien je niet weet hoe lang dat ophalen van die data precies duurt (al was het maar dat de automation task pas ergens in de 5 minuten na het aanroepen daadwerkelijk start) zal je het rapport dan opnieuw moeten openen/verversen om te zien of de nieuwe data verwerkt is, dus dat is niet echt optimaal.

   Wat wij zelf doen voor data die vaak bijgewerkt moet worden is de automation task iedere 5 minuten automatisch aanroepen. Alleen met deze aanpak wordt Azure Automation en storage langzaamaan toch wel wat kostbaarder. (dus sowieso even goed opletten dat je als dat niet nodig is ook niet in de nacht de data ververst).

   Je kan overigens een take=-1 meegeven om alle data op te halen als het goed is.

 14. Hi Herman,

  Ik heb vijf verschillende getconnectoren, die ik allemaal op dezelfde manier (zoals beschreven) aan PowerBI hang. Twee gaan goed en bij drie krijg ik de volgende foutmelding:

  Expression.Error: De veldnaam Authorization wordt alleen ondersteund bij een anonieme verbinding.

  Waar gaat het mis?

  1. Om wat voor data gaat het? En maak je gebruik van bijvoorbeeld anonieme proxy’s of VPN oplossingen?

 15. Inmiddels ben ik er achter waar het mis ging. In eerste instantie dacht ik dat het aan AFAS lag, maar de fout bleek toch in PowerBI te zitten.

  In de Query Editor dupliceerde ik de tabel/bron die wel goed ging. In de geavanceerde editor maakte ik vervolgens de aanpassing in de bron van de connector. Ik ging er vanuit dat ook de juiste machtiging mee kwam bij het dupliceren. Dit was helaas dus niet zo. De machtiging voor de connectoren die een foutmelding gaven stonden op Referentietype ‘Basis’ in plaats van ‘Anoniem’. Door dit goed te zetten was alles opgelost.

 16. Lukt mij niet opgelost te krijgen, ik krijg namelijk deze foutmelding retour
  Details: “The ‘Authorization’ header is only supported when connecting anonymously. These headers can be used with all authentication types: Accept, Accept-Charset, Accept-Encoding, Accept-Language, Cache-Control, Content-Type, If-Modified-Since, Prefer, Range, Referer”

 17. Hello, thanks for the excellent tutorials.

  I don’t have credentials to access AFAS, how can I know what the URL / endpoint structure would look like?

  I have the Token ID and I know the name of the tables that I need to request via the REST API in Azure Functions. These tables already have connectors created by other people.

 18. Hallo Herman,
  In de door mij gebruikte versie van Powerbi (2.95) is geen mogelijkheid om bij een nieuwe connector (geavanceerd) het token in te vullen bij Autorisation. Heel het veld Autorisation is niet te selecteren. Enig idee wat ik verkeerd doe of hoe dat anders zou kunnen?

  Bedankt alvast,
  Lucien

 19. Hoi Lucien,

  Ik liep hier ook vast. Heb dit uiteindelijk op kunnen lossen door het veld “authorization” geforceerd te typen, dus niet selecteren. Hopelijk heb je hier wat aan.

  Groet Geert,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.